Türlü Tavuk Kebabı (Osmanlı Ramazan)
Malzemeler ve Yapılışı:
Tedarik olunan bir adet tavuk
güzelce temizlendikten ve bir mum yakılıp mumun ziyasında kabil-i
tatbik olamayan kısımları da mükemmelen ütülendikten ve altı parça olmak
üzere (iki bud, iki ayaklar ve de gövde) kemik kısımları birbirinden
ayrılmaksızın kırıldıktan sonra bolca soğuk su ile yıkayıp tuz ve
çentilmiş soğan
ile de beyaz köpük gelinceye kadar ovuşturularak temizce bir daha sudan
geçirip tavuk kokusu şu suretle izale ve def edilmiş olur.
Çokça köz üzerine konulan ızgaraya parçaları dizilerek alt ve üstü layıkı vechile kızartarak tencereye yerleştirilir. İki üç soğanı da ufak ufak çentip iki nihayet üç kaşık sade içinde biraz da arnavut biberi
ile kızardıktan sonra mezkûr mahlut tencereye dökülür. Mevsimi ise
tazesinden değil ise kurusundan maydanoz doğrayıp veya ufaldıktan sonra
miktar-ı kifaye tuz ve baharatı da konularak ve üzerine iki üç parmak
aşıncaya kadar da kaynar su ilavesinden sonra kapak kapatılıp tencereye
ateşe oturtulur. Şöylece kuvvetli közde nihayet birbuçuk saat kaldıktan
sonra tencere aşağı indirilerek sahanlara
taksim veya öyle bir kayık tabağa çıkarılarak tenavül oluna. Hem hafif
ve hazmı sehl olduğu gibi enfes suretle bir nevi yahni olacağından az
masrafla vücuda gelecek yahni kırma tavuk kebabı yahnisi ismini alarak diğer yahnilere herhalde rahmet okutturur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder