Sübye (piriç)
Akşamdan ıslayınız. 1250 gr. kırık pirinç
taşlarını dikkatlice ayıklayıp üç dört defa suyunu süzdürerek yıkayıp
pirincin 5 santim üzerini aşacak vaziyette ılık su doldurup bırakınız ve
sabahleyin hiç karıştırmadan tencereyi eğip pirinç seviyesine kadar
suyunu süzdürüp dökünüz. Küçük bir değirmende değirmenin akış ağzının
önüne bir kap koyarak üstten de pirinci koyup kolunu çevirerek çekiniz.
Şimdi tencerenin içine akmış olan koyu süt
gibi duran beyaz şeye sübye deriz. Diğer bir deyimle pirinç sütü. Şimdi
sübye kullanılmaya hazırdır. Arzu ettiğiniz sütlü tatlıyı
yapabilirsiniz. Yalnız kullanmadan önce iyice karıştırıp çok ince bir
ipek veya naylon elekten süzdürünüz.
Not: Değirmen bulunmayan yerlerde kuvvetli mikserlerle azar azar sübyeyi çekiniz. İnce naylon ve ipek elek her elek ve kalburcuda bulunur.
Not: Değirmen bulunmayan yerlerde kuvvetli mikserlerle azar azar sübyeyi çekiniz. İnce naylon ve ipek elek her elek ve kalburcuda bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder