Acem Pilavı (Osmanlı Ramazan)

Acem Pilavı (Osmanlı Ramazan)
Âlâ koyun
etinin yağlısından yüz dirhem kadar kuşbaşı yapılıp ber – mûcip-i tabh
güzelce kavruldukta, fıstığı temizlenmeli.Acemin kişmiş tabir ettiği bir
nevi üzüme
de ayıklamalı ve bu pilav da behemehal acem pirinciyle olmalıdır (O
pirincin beheri arpa şekli ve uzunluğundadır).Şu halde tencerenin dibine
yakmamak veya yapışmamak için hususi bir sıra paça kemikleri
dizilmeli.Sonra kuşbaşı yağıyla bolca üzerine dökülmeli zira sonradan sade haşlanılmayacaktır.
Kuşbaşının üzerine kişmiş ve fıstığı serpilerek bunun üzerine de pirinci
ayıklanıp yıkandıkta ölçü ile ve arasına bütünce karabiber serpilerek
pirinci ile beraber döşenir.Ve pirincin üzerine de yavaşça ölçülmüş
kaynar et suyu boşaltılır.
O halde miktar-ı kifaye tuzu da serpilerek kapağı kapatılarak kenarı da
hamur ile sıvanıp köz ateşe oturtulur.Tam bir buçuk saat kadar kaldıkta
tencereyi indirip ve kapağını açıp tencerenin ağzına kenarlıca bir tepsi
kapatılıp bittakrib tencere baş aşağı kaldırılarak tepsinin ortasına
tersi çevrilir.
Ve yavaşça tencere kaldırılarak kalıbıyla tenceredeki pilav tepsiye
çıkarılır. Üzerinden parça kemiklerini alıp az da tarçın serpildikten
sonra tenavül buyrula hoş olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder